Sastojci
Kora:
4 jajeta
100 gr šećera
50 gr brašna 50 gr gustina
2 kašike kakaa
Preliv:
2 dl vode
100 gr šećera
4 jajeta
100 gr šećera
50 gr brašna 50 gr gustina
2 kašike kakaa
Preliv:
2 dl vode
100 gr šećera
Fil:
1 l mlijeka +mlijeko za natapanje keksa
9 kašika šećera
3 pudinga vanile
250 gr margarina
1 kašika ekstrakta banane
200 gr Peti-ber keksa
1 l mlijeka +mlijeko za natapanje keksa
9 kašika šećera
3 pudinga vanile
250 gr margarina
1 kašika ekstrakta banane
200 gr Peti-ber keksa
Još:
4 dl slatkog vrhnja ili čokoladna glazura
4 dl slatkog vrhnja ili čokoladna glazura
1 Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim dodati malo šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom i kakaom pa sjediniti sa snijegom od bjelanjaka.U tu masu dodati brašno i gustin pa polako promiješati varjačom. Sipati u podmazanu tepsiju i peći na 200°C dok ne porumeni.
2 Za preliv prokuhati vodu i šećer. Ohlađenu koru preliti sa prelivom.
3 U šerpu sipati 8 dl mlijeka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile te sipati u ključalo mlijeko i kuvati dok se ne zgusne.
U ohlađen fil dodati margarin i ekstrakt od banane i umutiti mikserom.
4 Koru premazati polovinom fila od banane pa prekriti redom u mlijeku natopljenim petit keksom. Zatim nanijeti preostali fil i poravnati.
Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati kolač ili preliti sa čokoladnom glazurom.
Ostaviti u frižider da se dobro ohladi.
2 Za preliv prokuhati vodu i šećer. Ohlađenu koru preliti sa prelivom.
3 U šerpu sipati 8 dl mlijeka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile te sipati u ključalo mlijeko i kuvati dok se ne zgusne.
U ohlađen fil dodati margarin i ekstrakt od banane i umutiti mikserom.
4 Koru premazati polovinom fila od banane pa prekriti redom u mlijeku natopljenim petit keksom. Zatim nanijeti preostali fil i poravnati.
Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati kolač ili preliti sa čokoladnom glazurom.
Ostaviti u frižider da se dobro ohladi.
0 komentari:
Objavi komentar