"
DUGOTRAJNI HLJEB KOJI OSTAJE SVJEŽ I NEKOLIKO DANA
U potrazi za zdravim i mekim hljebom koji ostaje svjež i do nekoliko dana, saznala sam za kineski Tangzhong starter. Ono što je najvažnije ovaj starter isključuje upotrebu nezdravih aditiva i dodataka, a svježina i ukus hljeba su pun pogodak!
Sastojci
Sastojci za 120 gr Tangzhong startera
100 gr vode
20gr brašna
Sastojci za Tangzhong hljeb:
350gr brašna
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 kesica instant suvog kvasca
150ml mlakog mlijeka
30g maslaca
120 gr Tangzhong startera
Sastojci za premaz hljeba:
1 jaje
susam po potrebi
Priprema
PRIPREMA STARTERA:
Dobro umutiti brašno i vodu dok se ne dobije glatka masa bez grudvica.
Ovu masu uz stalno miješanje zagrijavati sve do 65ºC. To traje oko 2-3 minuta.
Alternativno (ukoliko nemate termometar), masu zagrijavati dok ne počne da se zgušnjava kao puding. Kada na dnu posude prilikom mješanja ostaje „trag“ tada je potrebno posudu skloniti sa ploče.
Kako bi se spriječilo isušivanje i stvaranje korice na starteru providnom folijom prekriti posudu tako da folija dodiruje pripremljeni starter.
Ohladiti na sobnoj temperaturi i koristiti, a ostatak čuvati u frižideru.
Ukoliko se koristi Tangzhong iz frižidera onda ga je potrebno ranije izvaditi, jer ovaj starter prilikom upotrebe mora biti sobne temperature.
PRIPREMA TANGZHONG HLJEBA:
Dobro promiješati suve sastojke: brašno, šećer, so i kvasac. Suvim sastojcima dodati mlijeko, maslac, Tangzhong starter i zamijesiti tvrdo tijesto. Dobijeno tijesto pokriti platnenim salvetom i ostaviti na toplom da se podigne. Kada se tijesta udvostruči premijesiti ga i podijeliti na 10 dijelova.
Svaki dio posebno razviti i urolati.
Rolnice poređati u duguljastu formu (veličina forme koju sam ja koristila je 30cm x 11cm) jednu do druge i ostaviti 15 minuta da narastu.
Nakon toga, umutiti jaje za premaz, premazati tijesto i posuti ga susamom.
Pripremljeno tijesto peći u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta na 180 ° C, ili dok ne dobije zlatno smeđu boju. Pečeni hljeb izvaditi, pokriti ga platnenim salvetom i ohladiti.
Dugotrajni Tangzhong hljeb se ne reže nožem već se lomi rukama i razdvaja na rolnice. Kora mu je mekana a tekstura sredine izuzetno vazdušasta i elastična.
Služi se topao, hladan ili podgrijan.
NAPOMENA:
Prilikom pripreme Tangzhong startera mogu se upotrijebiti veće količine sastojaka npr.50gr brašna i 250gr vode, i višak ostaviti u frižideru za sledeću upotrebu.
Izvor: www.coolinarika.com
About Unknown
This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
0 komentari:
Objavi komentar