Za ovu tortu trebaće vam više vremena nego za neke brze kolače, ali vredi svakog truda!
Sastojci
Za koru:
- 10 belanaca
- 500 g šećera
- 1 kašika sirćeta
- 150g kakaa
- 200 g seckanog lešnika
Za fil:
- 10 žumanaca
- 300 g šećera
- 50 g gustina
- 500 ml mleka
- 250 g margarina
- 150 g mlečne čokolade
- 150 g mlevenih lešnika
- 100 g suvog grožđa
- 100 ml ruma
Priprema
Penasto umutite belanca, postepeno dodajući šećer i mutite dok se šećer ne rastopi. Dodajte malo sirćeta i kakao prah i pažljivo promešajte kašikom. Kalup pospite seckanim lešnikom i ravnomerno ga rasporedite, pa razlijte smesu i sušite koru u rerni zagrejanoj na 100oC, oko sat vremena. Trebaju vam dve ovakve kore.
Suvo grožđe potopite u rum i ostaviti da odstoji. Gustin razmutite sa malo mleka, a ostatak mleka skuvajte i kad provri dodajte pripremljeni gustin. Kuvajte puding dok se ne zgusne i ostaviti da se ohladi.
Žumanca umutite sa šećerom i kuvajte na pari. Dodajte mlečnu čokoladu i mešajte dok se ne rastopi, a zatim dodajte lešnike i proceđeno suvo grožđe. Ostaviti da se ohladi.
Penasto umutite margarin, dodajte ohlađen puding, fil od žumanaca i promešajte da se sve sjedini. Koru izvadite iz pleha, prevrnite tako da strana sa lašnicima bude gore, pa je premažite, preklopite drugom korom i tortu premažite umućenom slatkom pavlakom i ostaviti da se ohladi. (mogujatosama.rs)
0 komentari:
Objavi komentar