"

Kremasta lešnik torta

Kremasta lešnik torta
Za ovu tortu trebaće vam više vremena nego za neke brze kolače, ali vredi svakog truda!
Sastojci
Za koru:
  • 10 belanaca
  • 500 g šećera
  • 1 kašika sirćeta
  • 150g kakaa
  • 200 g seckanog lešnika
Za fil:
  • 10 žumanaca
  • 300 g šećera
  • 50 g gustina
  • 500 ml mleka
  • 250 g margarina
  • 150 g mlečne čokolade
  • 150 g mlevenih lešnika
  • 100 g suvog grožđa
  • 100 ml ruma
Priprema
Penasto umutite belanca, postepeno dodajući šećer i mutite dok se šećer ne rastopi. Dodajte malo sirćeta i kakao prah i pažljivo promešajte kašikom. Kalup pospite seckanim lešnikom i ravnomerno ga rasporedite, pa razlijte smesu i sušite koru u rerni zagrejanoj na 100oC, oko sat vremena. Trebaju vam dve ovakve kore.
Suvo grožđe potopite u rum i ostaviti da odstoji. Gustin razmutite sa malo mleka, a ostatak mleka skuvajte i kad provri dodajte pripremljeni gustin. Kuvajte puding dok se ne zgusne i ostaviti da se ohladi.
Žumanca umutite sa šećerom i kuvajte na pari. Dodajte mlečnu čokoladu i mešajte dok se ne rastopi, a zatim dodajte lešnike i proceđeno suvo grožđe. Ostaviti da se ohladi.
Penasto umutite margarin, dodajte ohlađen puding, fil od žumanaca i promešajte da se sve sjedini. Koru izvadite iz pleha, prevrnite tako da strana sa lašnicima bude gore, pa je premažite, preklopite drugom korom i tortu premažite umućenom slatkom pavlakom i ostaviti da se ohladi. (mogujatosama.rs)

0 komentari:

Objavi komentar