"

BAJADERA TORTA Nema pečenja, izaberite varijantu koja vam se više sviđa




Ova torta se priprema brzo i lako. Ne peče se i to je jedan od razloga zbog kojeg je mnogi obožavaju. Donismo dvije varijante recepta, a na vama je da izaberte onu koja van se više sviđa.

1. način

Sastav:

1. sloj
300 g plazma keksa,
1 dl soka od narandže,
125 g putera,
125 g šećera u prahu

2. sloj
300 g mljevenih oraha,
šoljica mlijeka,
125 g putera,
125 g šećera u prahu

3. sloj
2 pudinga od vanilije,
1/2 l mlijeka,
200 g šećera

4. sloj
500 ml vrhnja za šlag

Priprema:

1. sloj: Sjediniti sve sastojke (300 g plazma keksa, 1 dl soka od narandže, 125 g putera, 125 g šećera u prahu) i staviti u kalup za tortu.
2. sloj: 300 g mljevenih oraha popariti sa šoljicom vrelog mlijeka, dodati 125 g putera umućenog sa 125 g šećera u prahu. Sve sjediniti i staviti preko prvog sloja.

  3. sloj: Skuhati 2 pudinga od vanilije u 1/2 l mlijeka i 200 g šećera. Ohladiti i sastaviti sa 125 g umućenog putera pa onda rasporediti po 2. sloju..
4. sloj:Napraviti šlag i završiti tortu ovim slojem.

2. način

Sastav:
7 jaja
250 g šećera u prahu
400 g mljevenog keksa
300 grama lješnjaka
250 g margarima (ili putera)
200 g čokolade
500 ml vrhnja za šlag

Priprema:

Umutiti dobro 7 jaja sa 250 g šećera u prahu. Dodati 400 g mljevenog keksa i 300 g pečenih, oljuštenih i samljevenih lješnjaka. Dobro umutiti 250 g margarina ili putera i dodati masi, a zatim podijeliti masu na 2 dijela.
Pola ostaje takav kakva jeste, a u drugi dio (drugu polovinu) dodati 200 g čokolade.
U kalup za tortu staviti prvo ovaj dio u koji je dodana čokolada (tamniji). Preko njega dolazi svjetliji dio i na kraju šlag.

  Tortu je najbolje držati u zamrzivaču. Itvaditi je 5-10 minuta prije služenja da se malo “opusti”, kako bi se lakše rezala.
Napomena: Da bi granica između slojeva bila ravna i precizna, dobro je, ako imate vremena, nakon stavljanja jednoga sloja tortu staviti u zamrzivač da se uhvati korica, pa tek onda stavljati drugi sloj.

izvor:Žilina kuhinja

0 komentari:

Objavi komentar