"

MEKANA I MIRISNA,JEDNOSTAVNA I UKUSNA ""MASLENA LISNATA POGAČA""

Maslena lisnata pogaca....


Sastojci

Kvas

 1 kasicica suve germe
 2 kasicice soli
 1 kasicica secera
 1 dl mlake vode
 1 kasicica brasna
Tijesto

 440 gr propasirane bundeve



 760 gr brasna
Za premaz

 100 gr margarina ili masti ili mjesavina margarina i masti ili margarina i ulja
Priprema

Ukoliko nemate  bundevu,radite pogacu sa vodom,istim postupkom,brasna dodati toliko da tijesto bude glatko.
A ako radite sa bundevom,skuvati je i propasirati,malo prohladiti pa kvasac direktno u brasno staviti i zamijesiti.Ja sam imala pakovanje u zamrzivacu zato sam radila kvas.
Sastojke za kvas stavite u mlaku vodu neka germa malo nadodje...
Navedene sastojke za tijesto zamijesiti sa kvasom i ostaviti malo da naraste,ne da se udupla,samo da krene.
Premijesiti na brasnu i podijeliti na 7 loptica.
Svaku lopticu izraditi na brasnu i jednu po jednu oklagijom razvalaciti u velicini tanjira...spustati ih u podmazanu tepsiju (promjera 32 cm) i premazivati sa mjesavinom margarina i ulja.
Napomena:mozete,ako vam je lakse, otkidati loptice i razvlaciti namastenim rukama...tako je radila moja svekrva.



Slagati listove jedan na drugi dok ih sve ne utrosite...zadnji ne treba premazivati.
Sad rukom obuhvatiti sve listove zajedno i vuci ih prema sredini,pa obuhvatiti sledeci kraj sa svim listovima i skupljati u centar...tako nekoliko poteza dok sve krajeve listova ne smotate u centar da dobijete loptu.....u centru listove malo stiskam da se sjedine,sastave ...loptu okrenuti ...sto je bilo gori,sad da bude doli :)))...onda je pritiskati da se rastanji do rubova tepsije i ostaviti da malo  naraste....vrlo kratko!!Ne dozvoliti da pogaca postane lisnati somun!!!
Ukljuciti rernu na 220 stepeni,kad se zagrije pogacu ponovo pritisnuti rukom da se rasiri bas do samih rubova tepsije i gurnuti na pecenje.
Koliko loptica napravite ,listica ce biti duplo,ja sam pravila sedam i dobijem  14 listica...a vi je sami kreirajte po vasoj zelji...i neka vam je uslast i uvijek samo za svecane i radosne prilike.
Posluživanje

Sa cime je papati.....?????????? .........ma vi cete  sami snaci i odabrati....tu se necu mijesati....

Svekrva je uz ovu pogacu znala kupovati i poslati  mladi sir preliven casom pavlake,par cajnih kobasica,malo suvog mesa i zarac.. (time je pocastila koleginice moje sestre u firmi za mustuluk kad joj se rodila unuka...samo sto je  ona nikad ne bi radila sa bundevom,u to sam sigurna..:)))...
Izvor:  www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar