Panj torta je originalna i tradicionalna torta Francuske. Najčešće se priprema za Božić. Da bih pronašla originalni recept prevrnula sam gomilu francuskih blogova. Da, našla sam i delim sa vama. Mogu vam reći da je torta savršena u svakom smislu te reči. Razlikuje se dosta od naših verzija, liči ali je ova ipak nešto najbolje što sam probala u poslednje vreme.
Kora:
6 belanaca
5 kašika šećera
100 gr mlevenih oraha
2 kašike brašna
Krem:
6 žumanaca
5 kašika šećera
250 gr putera
200 gr šećera u prahu
150 gr jake, crne čokolade
Još:
50 gr šećera ( ja sam stavila 2,5 kašike )
50 gr oraha ( ja sam stavila punu šaku )
6 belanaca
5 kašika šećera
100 gr mlevenih oraha
2 kašike brašna
Krem:
6 žumanaca
5 kašika šećera
250 gr putera
200 gr šećera u prahu
150 gr jake, crne čokolade
Još:
50 gr šećera ( ja sam stavila 2,5 kašike )
50 gr oraha ( ja sam stavila punu šaku )
Priprema:
Zagrejte renu na 200 stepeni dok prirpemite koru.
Uluapti belanca sa šećerom u jak šne i mutiti dok se šećer ne otopi.
Dodati zatim mlevene orahe i brašno i lagano umešati sve zajedno.
U pleh od rerne staviti papir za pečenje ispod kojeg smo pleh premazali uljem. ( slika )
Istresti smesu i peći 15 minuta.
Pečenu koru odmah uviti u mokru krpu i ostaviti da se hladi.
Lako ćete saviti jer je kora baš mekana.
Na paru skuvati žumanca i šećer.
Zagrejte renu na 200 stepeni dok prirpemite koru.
Uluapti belanca sa šećerom u jak šne i mutiti dok se šećer ne otopi.
Dodati zatim mlevene orahe i brašno i lagano umešati sve zajedno.
U pleh od rerne staviti papir za pečenje ispod kojeg smo pleh premazali uljem. ( slika )
Istresti smesu i peći 15 minuta.
Pečenu koru odmah uviti u mokru krpu i ostaviti da se hladi.
Lako ćete saviti jer je kora baš mekana.
Na paru skuvati žumanca i šećer.
Kuvati otprilike 15 minuta.
Skloniti pa dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi, pa ostaviti da se hladi.
Za to vreme otopiti šećer ( onih 50 gr ) pa dodati orahe i sve istresti na podmazan pleh i ostaviti da se hladi
Skloniti pa dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi, pa ostaviti da se hladi.
Za to vreme otopiti šećer ( onih 50 gr ) pa dodati orahe i sve istresti na podmazan pleh i ostaviti da se hladi
Orasi će se brzo ohladiti, pa je potrebno samleti ih na sitnu rešetku, da bude fino mleveno.
Ulupati margarin sa šećerom u prahu pa mu dodati ohladjen krem sa čokoladom i miksirati.
Dodati na kraju mlevene karamelizovane orahe pa sve izmešati.
Odmotati koru pa naneti 3/4 fila, uviti rolat i ostatkom fila namazati rolat okolo.
Po želji dodatno dekorisati.
Panj tortu držati u frižideru 2h pa je onda možete poslužiti.
Ulupati margarin sa šećerom u prahu pa mu dodati ohladjen krem sa čokoladom i miksirati.
Dodati na kraju mlevene karamelizovane orahe pa sve izmešati.
Odmotati koru pa naneti 3/4 fila, uviti rolat i ostatkom fila namazati rolat okolo.
Po želji dodatno dekorisati.
Panj tortu držati u frižideru 2h pa je onda možete poslužiti.
0 komentari:
Objavi komentar