
Za krofne:
3 jaja blago umućenih
500 g svježeg sira (može i feta)
200 ml ulja
180 g jogurta
40 g kvasca
1 kašičica soli
1 kašičica sirćeta
1 prašak za pecivo
1 kg brašna
250 ml ulja za prženje
Priprema:
Staviti kvasac da nadođe u 100 ml toplom mlijeku i 100 ml vodi (umjesto svježeg-može i jedna vrećica instant kvasca)! Ulupati blago jaja, dodati sir, ulje, kiselo mlijeko, so, pa dodati pola brašna, prašak za pecivo, kvasac i sirće. Sve umutiti ručno, pa postepeno dodati brašno dok se ne dobije masa koja se ne lijepi za ruke. Tijesto odmah staviti u frižider na oko 60 minuta, bez čekanja da narasta. Razviti hladno tijesto oglagijom pa čašom vaditi krugove.
Spuštati ih u vrelo ulje. Kada se jedna strana isprži, okrenuti krofne na drugu stranu. Pečene redati na papir, da se ocijede od suvišne masnoće! Poslužiti tople, uz kiselu pavlaku!
www.recepti.com
0 komentari:
Objavi komentar