"

Đuzlema

Đuzlema

Sasvim slućajno našla sam ovaj recept na fb, nikad ranije nisam ni čula ni pravila ovu poslasticu...Kćerka mi je rekla nemoj je više praviti a ja velim pa nemoj je više jesti, prosudite zašto...????



Sastojci:

150 ml tečnog jogurta
130 ml ulja
1 jaje
2 vanilije šećer
1 prašak za pecivo
400 grama brašna

Zaljev-agda:
3 čaše vode (200 ml)
2 čaše šećera
kašika vanilin extrakta
limunova korica

Način pripreme:

Skuhati akgu,neka kuha oko 10 minuta i staviti je da se ohladi.
Zamijesiti tijesto od svih sastojaka .
Podijeliti tijesto na dva dijela i svaki dio razviti u pravouganu koru što tanje .Isjeći koru na trake široke odprilike 1 cm .
Sada trake navijajte oko viljuške , dužina da bude odprilike 25 cm, zato što treba da se dobro isprže i unutra.
Pažljivo, u vrelom ulju, pržite slatkiše,naravno skinete ih sa viljuške . Pazite da nije ulje prevruće. Prevrnite ih jedanput.
Vruće stavljajte u hladnu agdu.
Čuvajte ih u frižideru, najbolji su hladni, a možete ih preliti i čokoladom, cimetom…
Recept korišten sa stranice Super recepti

djuzlema.jpg

0 komentari:

Objavi komentar