Čudno je da ga svakodnevno koristite, a ni ne slutite da je to najprljavija stvar u kući. Doktor Filip Tjerno, klinički profesor mikrobiologije i patologije na njujorškom univerzitetu tvrdi nešto što je mnoge iznenadilo.
Naime, najprljavija stvar u vašem domaćinstvu je kuhinjski sunđer.
– Sunđer je pun rupica u kojima se zadržava sva prljavština prilikom čišćenja, pa čak i nepoželjni mikroorganizmi. Prilikom pranja sudova, komadići hrane ostaju “zaglavljeni” u pukotinama, a pošto sunđer ostaje mokar i polako se suši, na svakih 20 minuta razvija se nova bakterija – objašnjava doktor Tjerno.
Kako on tvrdi najbolji za dezinfekciju je izbeljivač sa hlorom.
Priprema rastvora
Rastvor se pomeša sa vodom u odnosu 1:9 i stavi u mešavinu 10 do 30 sekundi, a može i duže. Na taj način biće uništeni svi mikroorganizmi. Sunđer se zatim izvadi, iscedi i ostavi da se osuši.
Izvor: kurir.rs
0 komentari:
Objavi komentar