"

JAGODE I ČOKOLADA SAVRŠENA KOMBINACIJA

Jagode i čokolda



...jagode i cokolada to je ljubav prava....podsjeti me na pjesmicu:) kombinacija marsacapone sira ,cokolade,jagoda savrsenstvo koje se topi u ustima i ne zaboravlja lako..probajte i uvjerite se sami
Sastojci

 
 4 jaja
 4kasike secera
 4kasike brasna
 1,5kasika kakaa
 2kasike ulja
 1 prasak za pecivo
  za natopiti koru:
  par kasika mljeka
  FIL od jagoda:
 250gr jagoda
 4kasike marmelade jagoda
 1 preljev za torte bezbojni
  fil od marscapone sira:
 5dl vrhnja za slag
 500gr marscapone sira
 4kasike secera

 50gr bijele cokolade
  par kapi arome vanilije
 1/2kasika zelatine(3 kasike vode)
  cokoladni preljev:
 150gr vrhnja za slag
 150gr cokolade
Priprema

Pjenasto umutiti jaja sa secerom pa dodati kakao i ulje sve fino mjesati i na kraju dodati brasno i p.z.p.Smjesu izliti u cetvrtastu tepsiju(oblozenu sa papirom za pecenje ako cete vaditi biskvit,a ako ne nauljiti malo tepsiju i posuti brasnom pa staviti smjesu) i peci na 180C oko 15 min.provjeriti cackalicom dali je peceno.Kad se ispece natopiti biskvit sa mljekom.
Dok se biskvit pece poceti mutiti vrhnje u cvrsti slag pa dodati marscapone sir i secer sve dobro izmutiti pa dodati vanilija aromu i cokoladu narendanu.Posto je fil dosta cvrst ja sam stavila pola velike kasike zelatine sa 3 kasike vode da nabubri 5 mi.i malo rastopila i polako dodavati u fil i sve dobro izmiksati.

 
Na biskvit rasporedimo jagode narezane na ploske ili kolutove,a marmeladu razmutimo sa 250 ml vode,a u serpicu pomjesamo iz kesice preljev sa 2 kasike secera i polagano dodajemo tekucinu da se ne zgrudva uz stalno mjesanje dok ne provrije.zatim skloniti sa vatre malo ohladiti i preliti preko jagoda.
preko jagoda i preljeva rasporediti marscapone kremu i ostaviti oko pola sata u frizideru da se stegne, a za to vrijeme otopiti cokoladu u vrhnju i ohladiti pa preliti po kremi i ostaviti da se kolac dobro ohladi...
Izvor:  www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar