"

KOLAČ BEZ MANE "RIGOJANČI





Odavno ga nisam pravila i malo me posjetio na mladost :) Ovo je jedan od najboljih, najukusnijih ... kolača.
Sastojci

BISKVIT

 140 gr brašna
 1 kesica praška za pecivo
 250 gr šećera
 3 kašike kakaa
 6 kom. jaja
 1 dcl ulja
PRELJEV ZA BISKVIT

 
 1 šolja crne kafe
ŽUTA KREMA

 200 gr šećera
 2 kesica vanilin šećera
 250 ml mlijeka
 4 kom. žumanjaka
 3 kašike brašna (ili 1 kesica pudinga od vanilije)
 250 gr maslaca ili margarina


ŠAUM

 250 gr šećera
 2 fildžana vode
 4 kom. bjelanjaka
GLAZURA

 
 100 gr čokolade za kuhanje
 3 kašike ulja
 malo margarina
Priprema

BISKVIT:
Umutiti 6 žumanjaka te dodati šećer i 3 kašike vode. Dodati ulje, brašno, prašak za pecivo i kakao. Potrebno je neprestano miksati.
U drugoj posudi umutiti 6 bjelanjaka. Bjelanjke sjediniti sa smjesom i dobro izmiksati.
Gotovu smjesu za biskvit izliti u veliku tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Kada se biskvit ohladi presijeći ga preko sredine tepsije i poprskati ga kafom.



ŽUTA KREMA:
Sastaviti mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom te ostaviti da prokuha.
Posebno umutiti 4 žumanjka. U drugoj posudi umutiti puding ili brašno sa mlijekom te sjediniti sa žumanjcima.
Sve skuhati u mlijeku.
Kada se smjesa ohladi dodati maslac ili margarin i dobro izmiksati.
ŠAUM:
Šećer i vodu kuhati dok se smjesa malo ne zgusne.
Posebno umutiti 4 bjelanjka.
Vrelo šerbe polako sipati u bjelanjke i neprestano miješati mikserom dok se ne dobije čvrsti šaum.
Napraviti čokoladnu glazuru i preliti preko ohlađenog kolača.
FILOVANJE:
1. biskvit,
2. žuta krema,
3. biskvit,
4. šaum
5. glazura.
Izvor:  www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar