
Pošto sam ja veliki ljubitelj neobičnih presjeka i oblika torti i kolača , uvijek na tragu za nešto novo odlučila sam se za ovaj divni recept kojeg želim sa vama da podjelim.
Sastojci
Za biskvit
4 jaja
120 g šećera
65 g brašna
65 g gustina
15 g pudinga od vanilije (pulvera)
1 mala kašikica praška za pecivo
Za kremu sa jagodama
ca.800 g jagoda
5 listića crvenog želatina
1 kašiku soka od limuna
200 g mascarpone
40 g šećera u prahu
200 g tečnog šlaga
Za kremu sa jogurtom
500g jogurta
800 g tečnog šlaga
2 kašike soka od limuna
2 vrećice vanilinšećera
5 kašika šećera
14 listića želatina
Priprema
300 grama friškig jagoda sa štapom pirirati i kroz cjediljku pasirati.Crvene listiće od želatina staviti par minuta u hladnoj vodi da nabubre,ocjediti između prstiju i otopiti ga na niskoj temperaturi.
Dvije kašike pasiranih jagoda dodati u želatin (temperirati-izjednačiti temperaturu da se ne dobiju grudvice )i pomješati.
Dodati sok od limuna , marscapone i šećer u prahu ,
pomješati i
dodati polagano umućeni šlag
Uzeti jednu dublju zdjelicu i obložiti je sa prozirnom folijom i
dodati kremu od jagoda.Ostaviti oko 2 sata u hladnjak da se masa stisne.
Za biskvit
Jaja čvrsto mutiti i postepeno dodavati šećer i dalje kremasto mutiti.Brašno sa praškom za pecivo i prašak od vanilin pudinga prosijati i postepeno dodavati u masu.
3-4 kašike od biskvit mase odvojiti i
staviti malo crvene boje ( naravno jestive) i pomješati.
Obojeni biskvit staviti u malu vrećicu i sa makazama odrezati vrh
U pleh staviti jedan četvrstati obruč i namjestiti ga otprilike na 40x20 cm veličine
i sa obojenim biskvitom špricati male tačkice
i staviti u podgrijanu rernu da se samo dvije minute ispeku ( ne više peći , moraju samo malo da se posuše ) na 180°C
Postepeno, pažljivo dodavati kašiku po kašiku biskvit mase samo da se tačkice prekriju i
ravnomjerno podijeliti po obruču ( ne pritiskati jer će se tačkice pomjeriti ),
staviti u rernu na 180°C da se biskvit peće oko 10 min. , ne dugo peći jer će onda čitava mustra biti tamna
Rest od biskvit tijesta staviti u jednu formu od 26 cm promjera i nju isto peći oko 15 minuta.
Ispećeni biskvit pažljivo okreniti , malo po krajevima izrezati jer su krajevi malo sasušeni.
Izrezati dvije trake od 7 cm i rest nebaciti jer će vam poslije faliti jedan mali dio , ali njega sam dodala na kraju kad sam vidjela koliko mi fali.
Stisnutu jagodovu masu izvaditi iz frižidera i odvojiti je od papira.
Masu staviti na okrugli biskvit ,
staviti obruč i
na obruč staviti izrezane trake i rest što fali (kod mene je bilo oko 2 cm).
Između biskvitnih traka i kreme od jagoda poredati jagode tako da vrhovi su na gore postavljeni
Za kremu od jogurta
Želatin potopiti u hladnoj vodi , ostaviti da se nabubri , ocjediti i istopiti ga na laganoj temperaturi.Šlag pjenu čvrsto umutiti sa šećerom i vanilin šećerom.Jogurt staviti u jednu zdjelicu i pomješati sa sokom od limuna.Izdvojiti par kašika i želatin temperirati i polagano sipati u jogurt.Polagano dodavati šlag pjenu , pomješati i
prvo po jagodama kremu od jogurta podjeliti i povremeno kalup malo tresti po stolu da se masa dobro podjeli između jagoda.
Rest mase podjeliti i ostaviti preko noći u hladnjaku da se stisne
Kolač dekorisati po želji . Ja sam ovaj kolač dekorirala sa čokoladnom slikom jer mi je najbolje za temu pasala.Na ovoj čokoladnoj slici sam oko 5 sati radila jer po ovim vrućinama je malo teže ovo raditi jer se čokolada tako brzo topi.Ali kad se vidi ono iznenađeno lice i dobije onaj WOW efekt onda se zaboravi sav trud.
Izvor: www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar