"

brze lepinice sa sirom





Sastojci

 300 g brašna (mekog)
 25 ml maslinovog ulja
 oko 170 ml vode
 1 žličica soli


 300 g sira (crescenza / stracchino / certosa)
Priprema

Stavite brašno u zdjelu, dodajte sol i ulje, a zatim postepeno vodu (sobne temperature) i zamijesite glatko i elastično tijesto.
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odmara na sobnoj temperaturi 1 do 2 sata.
Nakon što je tijesto odmorilo, podijelite ga na dva jednaka dijela.
Pleh u kojem ćete peći focacciu namažite uljem (možete koristiti okrugli pleh kao za pizzu, ili četvrtasti).
Uzmite prvi dio tijesta i stavite na pobrašnjenu dasku, malo ga razvaljajte oklagijom, a zatim podvucite ruke ispod, podignite tijesto i vrteći ga pustite da se tijesto samo pod svojom težinom razvuče i rastanji (pogledajte video dolje).
Tako razvučeno tijesto položite na nauljen pleh tako da pokrije cijeli pleh i neka slobodno prelazi preko ruba.
Na tijesto rasporedite veće komade sira malo razmaknute (malo veće komade nego su na ovoj slici, jer inače nakon pečenja ne ostane ništa)
Na isti način kao u 3. koraku pripremite i drugi dio tijesta (po mogućnosti razvucite ga još tanje od prvog) i njime pokrijte prvi dio sa sirom.
Odrežite sad višak tijesta što prelazi rub pleha i utisnite malo dva sloja tijesta da se spoje.



Na gornjem dijelu tijesta napravite ureze, jednostavno rukom pocijepajte tijesto na više mjesta. Te rupice služe da se tijesto ne napuhne u pečenju.
Prije nego je stavite peći polijte je s malo ulja.
Pokrijte tijesto čistom krpom i ostavite da odmori dok se pećnica ne ugrije.
Pećnicu zagrijte na najveću temperaturu (najmanje 250°C) i pecite u njoj pripremljenu focacciu, u najnižem dijelu, dok lagano ne porumeni odozgor. Ako imate mogućnost regulirati grijače u vašoj pećnici namjestite da su jači od dolje.
Posluživanje

Tražeći jučer recept na internetu naišla sam na ovu stranicu s izvrsnim video receptom za ovu focacciu, kao i za mnoge druge recepte (tip živi u Kaliforniji, ali je podrijetlom iz Ligurije i otac mu je bio pekar ondje)
Izvor;  www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar