Mi smo ovaj kolač nazvali čokoladna lenja pita samo zato što izgledom neodoljivo podseća na tradicionalnu lenju pitu, a moramo priznati da ni sastojci kao ni sam način pripreme ne odskače previše.
Potrebni sastojci:
Za kore
Za kore
250 g brašna
250 g + 1 kašika putera ili margarina
1 žumance
4 kašike vode
Nadev
250 g + 1 kašika putera ili margarina
1 žumance
4 kašike vode
Nadev
6 belanaca
200 g šećera
5 žumanaca
1 kašičica vanila ekstrakta
140 g tamne čokolade
Sok od jednog limuna
80 g mlevenih oraha ili lešnika
Šećer u prahu, za posipanje
200 g šećera
5 žumanaca
1 kašičica vanila ekstrakta
140 g tamne čokolade
Sok od jednog limuna
80 g mlevenih oraha ili lešnika
Šećer u prahu, za posipanje
Da biste napravli koru, prvo prstima sjedinite brašno i puter da dobijete mrvice, zatim dodajte žumance i vodu pa umesite testo. Testo umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na pola sata.
Kad se ohladilo, testo podelite na dva dela, tanko razvaljajte i jedan deo stavite na dno namašćene tepsije.
Kad se ohladilo, testo podelite na dva dela, tanko razvaljajte i jedan deo stavite na dno namašćene tepsije.
U velikoj posudi mutite belanca mikesrom dok ne postanu čvrsta, zatim dodavajte šećer i nastavite sa mućenjem pa dodajte i jedno po jedno žumance, vanila ekstrakt, čokoladu koju ste ranije otopili ili naribali te limunov sok i orahe. Dobijeni nadev sipajte preko prve kore u tepsiji, prekrijte drugom korom i pecite u rerni zagrejanoj na 175C, 30 minuta.
Pre posluživanja kolač pospite šećerom u prahu
0 komentari:
Objavi komentar