Pages

Pages

ponedjeljak, 23. veljače 2015.

Kremasta lešnik torta

Kremasta lešnik torta
Za ovu tortu trebaće vam više vremena nego za neke brze kolače, ali vredi svakog truda!
Sastojci
Za koru:
  • 10 belanaca
  • 500 g šećera
  • 1 kašika sirćeta
  • 150g kakaa
  • 200 g seckanog lešnika
Za fil:
  • 10 žumanaca
  • 300 g šećera
  • 50 g gustina
  • 500 ml mleka
  • 250 g margarina
  • 150 g mlečne čokolade
  • 150 g mlevenih lešnika
  • 100 g suvog grožđa
  • 100 ml ruma
Priprema
Penasto umutite belanca, postepeno dodajući šećer i mutite dok se šećer ne rastopi. Dodajte malo sirćeta i kakao prah i pažljivo promešajte kašikom. Kalup pospite seckanim lešnikom i ravnomerno ga rasporedite, pa razlijte smesu i sušite koru u rerni zagrejanoj na 100oC, oko sat vremena. Trebaju vam dve ovakve kore.
Suvo grožđe potopite u rum i ostaviti da odstoji. Gustin razmutite sa malo mleka, a ostatak mleka skuvajte i kad provri dodajte pripremljeni gustin. Kuvajte puding dok se ne zgusne i ostaviti da se ohladi.
Žumanca umutite sa šećerom i kuvajte na pari. Dodajte mlečnu čokoladu i mešajte dok se ne rastopi, a zatim dodajte lešnike i proceđeno suvo grožđe. Ostaviti da se ohladi.
Penasto umutite margarin, dodajte ohlađen puding, fil od žumanaca i promešajte da se sve sjedini. Koru izvadite iz pleha, prevrnite tako da strana sa lašnicima bude gore, pa je premažite, preklopite drugom korom i tortu premažite umućenom slatkom pavlakom i ostaviti da se ohladi. (mogujatosama.rs)

Nema komentara:

Objavi komentar