Sastojke za ovu tortu možda nemate gde da kupite. Ja sam napravila domaće kondenzovano mleko i upotrebila ga umesto kupovnog a mleko evaporated može da se zameni običnim punomasnim, dodajte onda još kašiku ekstrakta od vanile.
Sastojci
RECEPT ZA DOMAĆE KONDENZOVANO MLEKO
Podloga
125 gr. maslaca ili margarina
200 gr. kondenzovanog mleka
200 gr. petit keksa
4 kašike kakao
3 kašike konjaka – ako ne želite ne mora, ja nemam malu decu i stavim jer je ukus onda fantastičan
125 gr. maslaca ili margarina
200 gr. kondenzovanog mleka
200 gr. petit keksa
4 kašike kakao
3 kašike konjaka – ako ne želite ne mora, ja nemam malu decu i stavim jer je ukus onda fantastičan
Sladoled
250 gr. slatke pavlake, biljne ili obične
400 gr. kondenzovanog mleka
400 gr. evaporated mleka (ili običnog punomasnog + 1 kašika ekstrakta od vanile)
100 gr. filovanog čokoladnog keksa
400 gr. kondenzovanog mleka
400 gr. evaporated mleka (ili običnog punomasnog + 1 kašika ekstrakta od vanile)
100 gr. filovanog čokoladnog keksa
Priprema
za podlogu – maslac, kondenzovano mleko i kakao staviti na srednju temperaturu i mešati dok se maslac ne istopi i smesa postane glatka. Skinuti sa vatre i dodati keks i konjak. Ostaviti da se ohladi.
sladoled – čvrsto umutiti slatku pavlaku. Dodati kondenzovano mleko pa mutiti još oko 5 minuta da se dobija čvrsta krema. Sada dodati i evaporated mleko, sve ponovo mutiti još oko 2 minuta i ostaviti u zamrzivač 2 sata.
Posle dva sata izvaditi sladoled, još jednom dobro umutiti mikserom i dodati izdrobljen čokoladni keks.
Posle dva sata izvaditi sladoled, još jednom dobro umutiti mikserom i dodati izdrobljen čokoladni keks.
Kalup za torte prečnika 27 cm obložiti folijom, dno, kao na fotografiji. Staviti ohlađenu podlogu od keksa pa preko sladoled. Ostaviti u zamrzivaču da prenoći. Odvojiti kalup, skloniti i foliju, tortu staviti na tacnu i ukrasiti po želji.
0 komentari:
Objavi komentar