Sastojci
- 350 g kockica jabuka
- 3 jaja
- 175 g šećera
- kesica vanilin šećera
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 50 g brašna
- kašičica praška za pecivo
- 50 g gustina
- 9 listova želatina
- sok od limuna
- kašičica cimeta
- zvezdica anisa
- 2 karanfilića
- prstohvat muskatnog oraščića
- 400 ml belog vina
- 600 ml slatke pavlake
- 250 g šlaga
- 80 g brusnice ili džema od jagoda
Priprema
Umutite čvrst sneg od belanaca, 75 g šećera i vanile, umešajte žumanca i postepeno dodajte brašno pomešano s praškom za pecivo gustinom. Testo sipajte u kalup obložen masnim papirom i pecite u rerni na 150 stepeni oko 25 minuta. Koru ohladite i presecite vodoravno. U hladnoj vodi otopite pet listova želatina, ocedite i dodajte u posudu u kojoj ste zagrejali kockice jabuka, vino, kašiku limunovog soka, anis i karanfilić. Kratko prokuvajte, ohladite 45 minuta i izvadite začine. Pavlaku, ekstrakt vanile, cimet, muskatni oraščić, tri kašike limunovog soka i 100 g šećera zagrejte na umerenoj temperaturi, umešajte četiri lista otopljenog i oceđenog želatina, ohladite i dodajte 250 g šlaga. Donju koru poprskajte belim vinom, pospite brusnicama i nafilujte umućenom pavlakom. Poklopite drugom korom, premažite kremom od jabuka i ohladite tri sata u frižideru. (novosti.rs)
Nema komentara:
Objavi komentar