"
GRATINIRANI KRUMPIR MOJ OMILJENI
O krumpiru su pisane knjige… Svi se u jednom uvijek slažu, krumpir je dobar samo ako je dobro pripremljen. Priča o krumpiru se nastavlja… :)
Sastojci
1 kg mladog krumpira srednje veličine
voda za kuhanje
Preljev:
1 veće jaje
180 ml slatkog vrhnja
1 češanj češnjaka
1 žličica sjeckanog vlasca
1 žličica soli ili Vegete Natur
bijeli papar
... i još:
10 g maslaca
10 g maslinovog ulja
Priprema
Krumpir dobro operite i stavite kuhati u vodu. Nakon što je voda zakuhala, kuhajte 4-5 minuta kako bi krumpir ostao sirov, odnosno napola kuhan.
Procijedite ga, ohladite hladnom vodom, ogulite i narežite, ili naribajte na ribež s ravnim nožem ili mašinicom za rezanje krumpira, na jednake okrugle dijelove debljine 3-4 milimetra.
Maslacem i/ili maslinovim uljem premažite ovalnu posudu za pečenje, veličine 20×30, ili manji pravokutni pleh. Slažite krumpir, započevši u koso (pod nagibom), tako da svaka slijedeća fetica prekrije pola prethodne.
Sve prelijte preljevom napravljenim od izmučenog jaja sa slatkim vrhnjem, protisnutim češnjakom, začinjeno vlascem, solju i bijelim paprom (ili ne solite pa začinite žlicom Vegete).
Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200°C, na drugu razinu od dolje, 40 minuta + pred kraj, po potrebi, 10 minuta s funkcijom ventilator.
Gratiniranje je završeno kada krumpir dobije zlatnožutu boju sa smeđim vrhovima.
Postupak ukratko
Izvor: www.coolinarika.com
About Unknown
This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
0 komentari:
Objavi komentar