Pages

Pages

utorak, 3. ožujka 2015.

GRATINIRANI KRUMPIR MOJ OMILJENI



O krumpiru su pisane knjige… Svi se u jednom uvijek slažu, krumpir je dobar samo ako je dobro pripremljen. Priča o krumpiru se nastavlja… :)

Sastojci

 1 kg mladog krumpira srednje veličine
  voda za kuhanje
Preljev:

 1 veće jaje
 180 ml slatkog vrhnja
 1 češanj češnjaka
 1 žličica sjeckanog vlasca
 1 žličica soli ili Vegete Natur
  bijeli papar

... i još:

 10 g maslaca
 10 g maslinovog ulja
Priprema

Krumpir dobro operite i stavite kuhati u vodu. Nakon što je voda zakuhala, kuhajte 4-5 minuta kako bi krumpir ostao sirov, odnosno napola kuhan.
Procijedite ga, ohladite hladnom vodom, ogulite i narežite, ili naribajte na ribež s ravnim nožem ili mašinicom za rezanje krumpira, na jednake okrugle dijelove debljine 3-4 milimetra.

Maslacem i/ili maslinovim uljem premažite ovalnu posudu za pečenje, veličine 20×30, ili manji pravokutni pleh. Slažite krumpir, započevši u koso (pod nagibom), tako da svaka slijedeća fetica prekrije pola prethodne.
Sve prelijte preljevom napravljenim od izmučenog jaja sa slatkim vrhnjem, protisnutim češnjakom, začinjeno vlascem, solju i bijelim paprom (ili ne solite pa začinite žlicom Vegete).
Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200°C, na drugu razinu od dolje, 40 minuta + pred kraj, po potrebi, 10 minuta s funkcijom ventilator.
Gratiniranje je završeno kada krumpir dobije zlatnožutu boju sa smeđim vrhovima.
Postupak ukratko
Izvor:   www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar