Pages
▼
Pages
▼
srijeda, 4. ožujka 2015.
Krem kolač sa malinama
Krem-kolac-sa-malinama
Sastojci i priprema:
Komentar moje kčerke na ovaj kolač je da nepamti kad je ljepši kolač probala….
Sastojci:
Morate ispeći dvije kore, ovo je mjera za jednu koru i ja sam pekla u kalupu br.26
2 bjelanjka
prstohvat soli
5 kašika šećera
2,5 kašike oštrog brašna
1,5 kašika gustina
1 mala kašikica praška za pecivo
1 kašikica za bjelu kafu octa
1 kašikica za bjelu kafu ruma
4 kašike ulja
Preljev za kore:
50 ml mlijeka
1 kašika šećera
1 vanilija šećer
Fil br.1:
350 grama malina
5 kašika šećera
4 kašike gustina
mala šoljica vode
20 grama maslaca
Fil br.2:
350 ml vrhnja za šlag
100 grama tamne čokolade sa komadićima narandže
120 grama mliječne čokolade
1 kašika kisele pavlake
2 kašike fila br.3
Fil br.3:
350 grama klasik sirnog namaza-koristila sam Vindia–Zbregov namaz ili sira mascarpone
4 žumanjka
100 grama šećera
naribana korica od narandže
150 ml vrhnja za šlag
Način pripreme:
Kore pečete odvojeno i koristite papir za pečenje.
Umutiti bjelanjke sa prstohvatom soli, ručno dodati sve suhe sastojke, zatim ocat i rum i na kraju ulje. Koru peči oko 15 minuta na 170 stepeni.
Fil br.1:
Maline izgnječite viljuškom, malo ih zagrijete u tavi,dodate pomješan šećer, gustin i vodu, kad se to sjediti dodate i maslac odmah u tople maline. Drugu koru nemorate vaditi iz kalupa, kad se ohladi malo je izbockate i lagano prelijete sa pola preljeva od mlijeka. Na to stavite maline i odozgo drugu koru koju takođe prelijete sa ostatkom preljeva od mlijeka.
Fil br.2:
Čokolade izlomiti, preliti ih sa 200 ml vrhnja za šlag, zagrijati da se dobije fini glatki fil i ostaviti ga da ohladi. Nakon toga u fil dodati kiselo vrhnje i ostatak umućenog vrhnja za šlag i na kraju 2 kašike fila br.3.
Fil nanjeti na drugu koru.
Fil br.3:
Izmiksati žumanjke sa šećerom i koricom od narandže. Malo ih ukuhati u teflon tavi. Kad se ohlade sastaviti sa krem namazom ili sirom šta već koristite i na kraju dodati umućeno vrhnje za šlag. Kremu nanjeti na kremu br.2, ostaviti u frižider da se sve stegne i tortu naknadno ukrasiti po želji.
Korišten recept sa stranice Coolinarika sa nekim izmjenama.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar