Pages

Pages

subota, 21. ožujka 2015.

Mađarski čupavac




POTREBNI SASTOJCI: (recept prilagođen veličini dublje  tepsije 35x25 cm)

KORA:
350 grama brašna (može i integralno)
300 grama šećera
1,5 prašaka za pecivo
3 kašike keroba (vidjeti kraj teksta)
18 kašika jogurta
6 kašika vode


 
KREMA:
8 dl mlijeka
300 gr šećera
8 kašika gustina
2 vanilije
100-150 grama maslaca (u originalnom receptu ide 250 gr na 6 dl mlijeka ali to mi se čini stvarno pretjeranim, a krema je kremasta i bez toga).


 
GLAZURA
6 kašika vode
6 kašika šećera
3 kašike keroba (sirno mljeveni rogač)
150 gr maslaca

PRIPREMA:

Ugrijati rernu na 200 stepeni.
Umiješati sve suhe sastojke za tijesto dodati jogurt i vodu. Umijesiti u gustu glatku masu (poželjno mikserom).  Tijesto izliti u tepsiju koju  ste obložili papirom za pečenje ili hladnu premazali maslacem. Peći oko 20 minuta.


 Za to vrijeme pripremiti kremu. Staviti 6 dl mlijeka da se griju. Gustin vaniliju i šećer pomiješati sa ostatkom hladnog mlijeka i kada mlijeko na šporetu proključa polako dodati uz stalno miješanje. Kuhati par minuta. Kada se zgusne, hladiti i povremeno miksati mikserom, da bi se izbjeglo stvaranje kore.
Kada je kora gotova sačekati da se potpuno ohladi. Izvaditi iz tepsije. Razrezati je (najbolje nožem za kruh ili rezačem za torte) na dvije jednake polovine.
Puter pjenasto umutiti i dodati u potpuno ohlađenu kremu.

 Da bi se postigao ravan kolač gornji dio kore staviti na dno, premazati kremom pa preko kreme staviti preostalu koru ali tako da onaj dio koji je bio na dnu sada dođe gore (tj. naopako).
Sve sastojke za glazuru (nipošto ne mijenjati navedene količine) zajedno otopiti na umjerenoj vatri mogu se i vrlo kratko prokuhati i kada se malo ohlade preliti preko kolača.
Ohladiti u frižideri minimalno 2-3 sata prije rezanja i serviranja. Mogu se ukrasiti i lješnicima :)

izvor : http://kolacii.blogspot.com/

Nema komentara:

Objavi komentar