Pages

Pages

četvrtak, 19. ožujka 2015.

Razvijana hurmašica

Razvijana hurmašica


Ovaj recept je poprilično star, ja ga pamtim najmanje 4o godina i zvali smo ga Razvijana hurmašica, znam da smo voljeli kad ih mama napravi pa evo podijelit cu ga sa vama i to baš onako kako piše u receptu....!!!



Sastojci:

2 šake brašna (to vam dođe onako kad obdvjema rukama uzmete brašno )
1 jaje
mlako mlijeko

Način pripreme:

U brašno stavite jaje i mlijekom zakuhate jufku kao i za pitu kad zakuhavte da ne bude ljepljiva. Umutite jedan margarin ili maslac (25o grama) i u njega dodate jednu šaku brašna i to još dobro umutite da se sjedini maslac sa brašnom. Sad jufku razvijete i premažete je polovinom maslaca, tijesto smotate u kocku, pokrijete i ostavite tako jedan sat vremena da odstoji.
Nakon sat vremena ponovo ga razvijete, premažete sa ostatkom maslaca, ponovo smotate u kocku i ostavite sat vremena. Kad je tijesto odstojalo sad ga razvijete (ima slika) i isječete na kocke i filujete mljevenim orasima pa smotate u male rolnice u obliku hurmašica.
Kad sve završite, pecite od prilike oko 3o minuta na 18o stepeni dok ne dobije finu zlatno smeđu boju.

Agda:
Dok se hurmašica peče pripremite agdu od 6oo grama šećera i 6oo ml vode. Agda neka malo ohladi i kad izvadite hurmašice iz rerne nakon 2-3 minute ih zalijete....!!!!

Nema komentara:

Objavi komentar