Sastojci
Za tijesto:
- maline, smrznute: 300 g
- mlijeko: 5–6 žlica
- ulje: 75 ml
- jaja: 1
- brašno: 250 g
- prašak za pecivo: 3 žličice
- šećer: 150 g
Krema:
- želatina: 4 lista
- svježi sir: 250 g
- vanilin šećer: 1 vrećica
- korica od ½ naranče:
- mlijeko: 5 žlica
- šećer: 100 g
- slatko vrhnje: 3 dl
Za premaz:
- šećer: 1 žlica
- učvrščivač za šlag: 1 vrećica
- slatko vrhnje: 3 dl
- maline: 100 g
- čokolada za kuhanje: 30 g
Priprema
400 g malina odmrznuti. 100 g malina ostaviti sa strane, na tanjuru prekrivenim papirom.
Tijesto: 300 g malina zajedno s 3 žlice vode u mikseru usitniti i protisnuti kroz cjedilo. Treba se dobiti 270 g pirea te ako malo nedostaje, dodati vode. 5 – 6 žlica mlijeka, 75 ml ulja i jaje izmiješati. Brašno, prašak za pecivo i šećer izmiješati. Smjesu od jaja i pire od malina dodati mješavini brašna i kratko izmiješati. Dno kalupa za tortu (24 cm) namazati uljem, posuti brašnom, staviti tijesto, izravnati te prekriti aluminijskom folijom i peći 50 – 60 min. na 175 °C. Napraviti probu čačkalicom da li je tijesto pečeno. Izvaditi iz pećnice i ohladiti. Hladno izvaditi iz kalupa i uzdužno jednom prerezati.
Krema: Želatinu omekšati u hladnoj vodi. Svježi sir, vanilin šećer, naribanu koricu od 1/2 naranče, 5 žlica mlijeka i šećer dobro izmiješati. Želatinu ocijediti, na laganoj vatri rastopiti, dodati 2 – 3 žlice kreme od sira, na štednjaku izmiješati i odmah dodati ostatku kreme od sira, stalno miješajući. Staviti u hladnjak da se malo stegne. 3 dl slatkog vrhnja čvrsto izraditi, dodati siru i metlicom za snijeg oprezno izmiješati. NE mikserom! Donji biskvit staviti na tanjur za tortu, oko njega obruč kalupa, namazati kremom od sira i poklopiti gornjim biskvitom. Ostaviti u hladnjaku preko noći.
Premaz: 3 dl slatkog vrhnja čvrsto izraditi, dodati učvrščivač za šlag i vanilin šećer te tortu izvana namazati. 30 g čokolade rastopiti i tankim mlazom polijevati po torti te staviti u hladnjak da se hladi. Tortu prije serviranja ukrasiti sa 100 g preostalih malina.
Izvor: ljiljananieder.com
0 komentari:
Objavi komentar