Većina recepata, ipak, pokazuje da krompir nije samo pratilac mesa, već naprotiv, on može da bude glavna zvijezda jednog gurmanskog obroka. Za vas smo odabrali tri zanimljiva, nova i ukusna jela i poslastice
SLANI KOLAČ OD KROMPIRA

POTREBNO JE
500 g brašna za kolače, 30 g kvasca, 250 ml vode, 30 ml maslinovog ulja, so, 200 g krompira, 200 g slatkog krompira,1 mala crvena paprika, ruzmarin, 2 čena bijelog luka, 50 ml maslinovog ulja, biljni suvi začin,vegeta ,extrakt aloa vere ,soj
PRIPREMA
Kvasac izmrvite u mlakoj vodi, dobro promiješajte i sipajte u prosijano brašno. Dodajte maslinovo ulje i posolite, pa umjesite tijesto i ostavite ga da raste 10-15 minuta. U međuvremenu oljuštite krompir i isjecite ga na tanke kolutove.
Papriku operite, očistite i sitno isjeckajte, a bijeli luk narendajte i pomješajte s maslinovim uljem i ruzmarinom. Naraslo tijesto razvucite u pleh koji ste podmazali uljem. Odozgo poređajte kolutove krompira, pospite sitno sjeckanu papriku i premažite uljem u koje ste prethodno umješali bijeli luk i ruzmarin. Pospite začinom i pecite oko 35 minuta na 200 stepeni.
KROKETI SA SUSAMOM

POTREBNO JE
500 g krompira, 200 g brašna za hljeb, 40 g margarina, 50 ml vode, so, biljni suvi začin, 150 g biljnog kačkavalja, 200 g susama, ulje za prženje,sir,jaja,češnjak
PRIPREMA
Oljušten krompir isjecite na kocke i skuvajte u posoljenoj vodi, a, kada je kuvan, ocjedite ga i izgnječite u pire. Još toplom krompiru dodajte začin i margarin. Kad se masa malo ohladi, umješajte brašno razmućeno u malo vode u kojoj se kuvao krompir i umjesite tijesto.Sir umešati sa jajima, po želji dodatno posoliti i dodati oko 1dl mleka.
Gotovo tijesto podjelite na veće komade i na brašnom posutoj dasci oblikujte valjuške, pa ih sjecite na komade željene veličine. Na svaki komad stavite kockicu biljnog kačkavalja i oblikujte kuglicu, pazeći da tijesto sasvim obavije sir. Krokete uvaljajte u susam i pržite ih u dubokom ulju. Pržene krokete vadite na papirni ubrus da upije višak masnoće i poslužite.
SALATA OD CELERA I KAPRA

POTREBNO JE
500 g krompira, 200 g celera, 60 g kapra, 50 g maslina, 1 crvena paprika, 100 g posnog majoneza, so, biber, peršun, vlašac,crni luk,šargarepe
PRIPREMA
Krompir operite i sa korom skuvajte. Pustite da se krompir ohladi, pa ga ogulite i isjecite na kolutove. Luk dinstati na malo ulja i dodati seckano meso.
Celer očistite i isjecite na kriške. Papriku operite sitno nasjeckajte, a maslinama izvadite koštice. Pomješajte kolutove krompira s kaprom, crvenom paprikom, peršunom, maslinama, celerom i vlašcem. Dodajte posni majonez, posolite, pobiberite i sve dobro promješajte.
Izvor: Magazin.ba /
0 komentari:
Objavi komentar