"

KINDER TORTA ČISTO SAVRŠENSTVO

kinder torta




Meni jedna od najdrazih torti. Pravljena puno puta od strane moje mame ciji sam recept prilagodila svom ukusu . U osnovi smanjene su kolicine secera i maslaca i izmenjeni neki manje kvalitetni sastojci daleko boljim
Sastojci

Za koru:

 6 belanaca//svezih drzanih na sobnoj temperaturi
 6 kasika secera //ravnih
 1 kasika limunovog soka
 50 g seckanih lesnika
Za krem:

 6 zumanaca
 6 kasika secera //ravnih
 1 litar mleka
 1 kasicica ekstrakta vanile
 10 kasika brasna //vrhom punih
 150 g bele cokolade // NE krem table


   200g tamne cokolade minimum 70 % kakaoa
 150 g maslaca (ja sam koristila umereno slani maslac), drzati maslac na sobnoj temperaturi //NE margarin
Potrebno je jos:

 100 g oreo biskvita
 200 g nutele
 400 ml neutralne pavlake //iliti slatke pavlake sa sto vecim procentom masti, ja sam koristila 40%mm
Za dekoraciju (opciono)

 50 g tamne cokolade
 40 g seckanih lesnika
Priprema

Priprema kore:

1.Ukljuciti rernu na 150 stepeni C.
2.Lesnike prepeci kratko na suvom tiganju ili u serpici, minut ili dva. Potom ih iseckati ili izdrobiti oklagijom.
3.Belanca cvrsto umutiti mikserom. Kada se masa ne pomera prilikom okretanja cinije, dodati secer postepeno, kasiku po kasiku i mutiti 2-3 minuta, ili duze po potrebi, zatim dodati limunov sok i dodatno mutiti 3-4 minuta.
4.Modlu za pecenje torte (ja sam koristila obim 26 cm) obloziti papirom za pecenje i posuti dno seckanim lesnicima, potom izliti umucena belanca, poravnati ubaciti u rernu.
5.Smanjiti temperaturu na 100 stepeni C i peci cca 60 minuta.
***Ukoliko kora nije dovoljno pecena (odnosno suva) produzite pecenje jos 5-10-15 min, u zavisnosti od jacine rerne.
***Kora ce se tokom pecenja smanjiti cca 1-2cm precniku  (odvojice se od ivica modle) i mozda nece biti ravna, jer tokom pecenja raste u visnu, naduvava se, a nakon hladjenja se spusta. Izgled nije bitan uopste :)
6.Pecenu koru izvaditi iz modle sa sve papirom i staviti je na resetku za hladjenje. Kada je potpuno ohladjena prevrnuti je na postolje za tortu, tako da sloj sa lesnicima bude gore. Njega cete filovati kasnije.
Prsten (obruc) od modle u kojoj ste pekli koru, vratite oko kore. Ovo je potrebno da bi torta imala savrseni oblik i da bi se filovi lepo stegli.



Priprema fila:

1.Odvojiti cca 200 ml mleka i ostaviti sa strane. Preostalu kolicinu staviti da se kuva sa ekstraktom vanile.
2.Umutiti zumanca viljuskom, tek toliko da budu razbijena, potom umesati brasno, secer i mleko. Sve lepo izmesati da se ne bi stvorile grudvice.
3.Kada mleko pocne da kljuca, skoloniti sa ringle i smanjiti temperaturu na minimum.
4.U umucena zumanca sa brasnom, postepeno dodavati provrelo mleko uz stalno mesanje.
5.Fil potom izliti u serpu u kojoj se kuvalo mleko i vratiti na ringlu. Kuvati uz stalno mesanje 3-4 minuta.
6.Skuvan fil ostaviti da se prohladi.
7.Kada je na pola ohladjen, umesati maslac koji ste prethodno drzali na sobnoj temperaturi.
8.Ostaviti da se krem potpuno ohladi.
9.U mikrotalasnoj otopiti belu i tamnu cokoladu.
***Prilikom topljenja, vodite racuna da ne preterate, otopite je tek toliko da moze lepo da se izmesa ali ne i da bude tecna.
***Bela cokolada je tecnija od tamne iz razloga sto ne poseduje kakao koji joj daje dodatnu gustinu, s toga pazljivo je i blago otopite i budite spremni da ce vam svetliji fil biti tecniji od tamnijeg. Nakon hladjenja sve ce biti savrsene gustine i strukture. :)
10.Ohladjeni fil podeliti na dva dela. U jedan umesati otopljenu belu cokoladu, a u drugi deo otopljenu tamnu.
Filovanje torte:

1.Koru sa lesnicima premazati slojem nutele.
2.Biskvit oreo keksica odvojite od belog krema, potom biskvit izlomite rukama i poredjajte po nuteli. Prekriti nutelu u potpunosti.
3.Izliti beli krem i poravnati.
4.Sledi sjoj tamnog krema. Poravnati.
5.Tortu prekriti prijanjajucom folijom (celofanom) i ostaviti u frizider najmanje 5 sati pre sluzenja, a u najboljem slucaju spremajte je danas za sutra. Temperaturu u frizideru snizite za par stepeni ukoliko vam je uobicajena temperatura izmedju +8 i +4.
6.Pred sluzenje, pazljivo ukloniti prsten modle za pecenje, poravnati krem sa strane torte, umutiti neutralnu pavlaku (nikako slag iz kesice ili biljne varijante) i premazati tortu.
7.Dekorisati po zelji. Na primer: posuti lesnicima i napraviti dekoraciju od otopljene cokolade.
Izvor:  www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar