"

Arabija

arabija

Potrebni sastojci

Kora10 bjelanjaka
 10 supenih kasika secera
 3 supenih kasika brasna
 1 kafena kasikica praska za pecivo
 100 gr. mljeveni badema
 100 gr. mljevenih badema
 250 gr. isjecenih susenih smokava
 Fil10 zumanjaka
 10 supenih kasika secera
 200 gr. cokolade za kuhanje
 250 gr. putera, margarina
Postupak

Odvojiti bijelanke od zumanjaka. U odvojene bjelanke dodati secer i dobro izmiksati da se dobije cvrst snijeg. Zatim dodati mljevene orahe i bademe, brasno i prasak za pecivo. Sve izjednaciti i u to staviti smokve. Izliti u pomasten i pobrasnjav pleh, peci na 180 stepeni C, 20-ak minuta. Kada se kora ispece, izrezati je na tri lente.



U medju vremenu zumanjke umutiti sa secerom i kuhati na pari uz mijesanje. Kada se zumanjci skuhaju na pari, u tople, dodati cokoladu. Ostaviti da se ohladi. Izraditi puter, margarin,  i u ohladjenje zumanjke dodati, ujednaciti fil.

Jednu lentu staviti na donji dio zvona za kolace i na nju 1/3 fila, redati jednu lentu na drugu i filovati. Na kraju komplenu tortu premazati sa filom i preko toga posuti mljevenim orasima.

0 komentari:

Objavi komentar