"

Orginalan recept za super poznatu SAHER tortu

saher-torta-e310340fc8ca10912a344b5af53897fb_view_l


Mora da ste čuli i za ovu tortu. Nadaleko je poznata po svom prepoznatljivom čokoladnom ukusu. Ako je još niste probali, krajnje je vrijeme!

Potrebni sastojci


180gr puter
 80gr secer
 1 pak vanilin secer
 8 kom zumanaca
 180gr kvalitetne tamne cokolade
 8 belanaca
 150gr secer za sam od belanaca
 180g rbrasno
 za premazivanje
 180gr dzem ili marmelada od kajsija
3 kasike vode
Čokoladna glazura

 200gr secer
 125ml vode
 165 gr kvalitetne tamne cokolade
 umuceni slag po ukusu kao prilog ili dekoraciju

Priprema

U posudi za mucenje stavimo puter koji je stajao na sobnoj temperaturi, dodamo secer i vanilin secer i umutimo da se lijepo sjedine. Polupamo jaja i odvojimo zumanca od bjelanca.O topimo cokoladu -samo da omeksa. Prosijemo brasno. U posudi sa umucenim puterom dodajemo zumanca jedno po jedno,mutimo mikserom na najmanjoj brzini, dodajemo omeksalu cokoladu. U drugu posudu umutimo bjelanca sa secerom dok dobijemo cvrsti sam. Dodajemo 2-3 kasike sama od bjelanca u smjesu i mijesamo kasikom, dodamo dio brasna pa opet dio sama od bjelanaca. Njezno sjedinimo sastojke dok dobijemo lijepu kremastu smjesu. Izrucimo smjesu u kalup-26cm oblozen pek papirom {kalup sa obrucem} Pecemo u prethodno zagrijanoj rerni na 170°c 55-60 min.Pecenu tortu prevrnemo na papir i kad se dobro ohladi prerezemo na dva dijela.
Za premazivanje kora koristimo dzem od kajsija koga treba ugrijati pa procijediti a ja sam kupila marmeladu tako da nije bilo potrebe da je cijedim samo sam je ugrijala i dodala 3 kasike vode .Ovim namazom premazemo obje polovine kore i sastavimo ih. Napominjem da je  povrsina torte malo popucala tako da je bolje da na dno stavimo polovinu koja je bila na povrsini. Cijelu tortu premazemo tankim slojem namaza od marmelade.
Za cokoladnu glazuru prvo stavimo da se grije secer sa vodom pa kad provri dodajemo cokoladu na komade i mijesamo dok se cokolada sjedini, ne treba kuhati ili cekati da se glazura hladi  vec odmah prelijemo preko torte koju smo stavili na resetku. Ja sam ovde napravila dvije greske, kratko sam kuhala i cokoladu tako da sam primetila da se secer poceo gustiti vise no sto treba pa sam imala malo problema oko ravnomijernog nanosenja preko torte {to je skola za drugi put}.
Stavimo tortu da se hladi pa kad se glazura stegne nozem biljezimo tortu na komade {sijecemo prije upotrebe } Po zelji mozemo je dekorisati  umucenim slagom ili dodajemo slag uz komad torte.


To bi bilo ovo čokoladno savršenstvo. A vi,jeste li je već probali? Bon apetit!

Izvor: coolinarka.com

0 komentari:

Objavi komentar