"
JEDNOSTAVNI EKLER KOLAČ SA ČOKOLADOM
Ovaj recept sam prvi put nasla prije nekoliko godina na jednoj internet stranici i od tada je postao jedan od drazih kolaca u nasem domacinstvu. Nekad ga pravimo kao kolac a nekad kao i tortu. Jednostavan je za napraviti a veoma lagan i ukusan.Necete se pokajati!
Sastojci
Kora/ Tijesto
250 ml Vode
60 g Putera
125 g Brasna
4 kom. Jaja
Krema
2 kesice Vanilije pudinga
800 ml Mlijeka
4-6 kasika Secera( vi dodajte vise ako volite slade) za puding
1 kasika Vanilije extract
500 ml Slatkog Vrhnja ili 4 kesice slaga
2 kasike Secera
225 g Kremastog Sira (ja koristim Philadelphia)
100 g Secera u prahu
Preljev
Cokoladni sirup ili 150g istopljene tamne cokolade
Priprema
Zagrijati rernu na 200 C (400 F). Tepsiju podmazati uljem ali ne previse. Ja koristim pravougaonu 33x23x2 cm tepsiju(11x9x2 inch) ili ako zelite tortu onda koristim okrugli mold od 25x6 cm (10 x 2 1/2 inch springform).
U manju serpu staviti vodu i puter da se istopi i da provrije.
Kad voda provrije dodati brasno i brzo mjesati da napravite jednu finu ujednacenu smjesu. Skinuti sa sporeta i ostaviti da se smjesa ohladi.
Kad se smjesa ohladi dodati jedno po jedno jaje s tim sto cete dobro mjesati kad dodate jaje.Znaci dodati jaje pa dobro umjesati da nema traga jajeta prije nego sto dodate drugo.
Kad dobro izmjesate smjesu(malo vise rada rukom) istresti u podmazanu tepsiju.
Tijesto kutljacom razmazati po tepsiji kao sto vidite i po rubovima tepsije tj.prema vrhu tepsije. Staviti u rernu da se pece.
Peci u rerni otprilike 25 - 35 minuta uglavnom da vam tjesto bude ovako zlatno-smede boje. Ostaviti da se dobro ohladi prije nego sto filujete.
Dok vam se kora pece napraviti pudinge tj. staviti 600 ml mlijeka sa secerom da prokuha a u 200 ml dodati 2 pudinga izmjesati da nema grudvica i dodati u kljucalo mlijeko. Ostaviti da se ohladi.
Krem sir umjesati sa secerom u prahu i vanilijom extract. Dodati ohladeni puding i mikserom izmjesati da nema grudvica.
Umutiti slatko vrhnje sa dvije kasike secera (dodajte vise ako zelite slade) i odvojiti pola za kremu od sira i pudinga a pola za premazati po vrhu.
Prvo premazati kremom od sira,pudinga i slaga.
Izravnati nozem pa dodati drugu polovinu slaga.
Preliti cokoladom po zelji i ostaviti u frizider najmanje 2 sata ili kao sto ja stavim preko noci.
Rezati po zelji.
Posluživanje
Na stranici citatelji su predlagali svoje verzije, sa cokoladom, drugim puding ukusima, cokoladnom kremom ,petit keksom umjesto kore/tjesta, pa neki cak i voce.Ja mislim da bilo sta da stavite u kremu od sira tj.bilo koji ukus necete pogrijesiti jer kolac kao kolac je zaista lagan i ukusan!
Izvor: www.coolinarika.com
About Unknown
This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
0 komentari:
Objavi komentar