"
OPASNO DOBRA TORTA TRIPLE CHOCOLATE
Sastojci
Cokoladna podloga:
200 gr cokoladnog keksa
80 gr maslaca
Kreme od sira:
1 i pol vrecica zelatine
500 gr kremastog sira – ja sam koristila od Vindije, ABC krem sir ili Philladelphia
1/2 salice secera u prahu ( salica 250 ml )
1/2 salice mlijeka ( salica 250 ml )
150 gr otopljene bijele cokolade
150 gr otopljene tamne cokolade
1 i pol salica Dukat vrhnja za slag – salica je od 250 ml
Ukras:
100 gr naribane mlijecne cokolade za ukras
Priprema
Kalup sa mehanizmom od 24 cm.
Moj je bio 26 cm i samo sam povecala kolicinu keksa i maslaca, nadjev je po receptu.
Sameljite kekse( ja sam koristila Keks Pan Di Stelle od Barilla ) da dobijete mrvice i dodajte rastopljeni maslac, sve dobro izmijesajte. Ja sam sve to napravila u sjeckalici.
Prebacite mjesavinu keksa i maslaca u kalup i dobro utisnite prstima, tako da dobijete tvrdu koru. Stavite u hladnjak na nekih 20 – tak minuta.
Pripremite zelatinu prema uputama na vrecici – prelijte sa nekoliko zlica vode, ostavite 10 minuta da odstoji i zagrijte. Jedna vrecica zelatine je 10 grama, znaci vama ce trebati 15-tak grama!
Dok cekate da zelatina nabubri izmiksajte krem sir, secer u prahu i mlijeko u kremastu smjesu. Dobro je sir drzati na sobnoj temperaturi prije miksanja jer ce se puno bolje izraditi.
Izradite vrhnje za slag.
U zagrijanu zelatinu dodajte 2 zlice nadjeva od sira i dobro izmijesajte, pa sve skupa dodajte u ostatak sira i nastavite mijesati, te dodajte tuceno slatko vrhnje, pa sve lagano izmijesajte slikonskom spatulom.
Podijelite smjesu na dva dijela, te u jedan dio dodajte rastopljenu bijelu cokoladu, a u drugi rastopljenu tamnu cokoladu.
Na cokoladnu koru dodajte krem sir sa tamnom cokoladom i sve stavite na 10 minuta u zamrzivac, da se krema stisne.
Nakon 10 – minuta stavite krem sir sa bijelom cokoladom i ostavite u hladnjaku da se hladi.
Ukrasite naribanom mlijecnom cokoladom ili po zelji.
Uzivajte…..
Izvor: www.coolinarika.com
About Unknown
This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
0 komentari:
Objavi komentar