"

SNOW WHITE SAVRŠENA TORTA BEZ PEČENJA





 Tortica je pravo  osveženje, nežno poput pahulje!
Sastojci

Podloga:

 250 gr mlevenog keksa
 50 gr mlevenih Amaretto keksića
 1/2 kašičice mešavine začina za medenjake
 100 gr putera
 120 ml sveže ceđenog soka narandže (1 narandža)
Kesten krem:

 250 gr Mascarpone sira
 150 ml slatke pavlake
 250 gr kesten pirea sa ukusom ruma
 1 kesica rum šećera
 1/2 kesice želatina u prahu
Krem od narandže:

 250 gr Mascarpone sira
 150 ml slatke pavlake
 250 ml sveže ceđenog soka narandže (2 narandže)
 korica jedne narandže
 1/2 kesice želatina u prahu
 50 gr prah šećera


 1 kesica vanilin šećera
Dekoracija:

 50 gr bele čokolade
Priprema

Obruč kalupa prečnika 24cm obložiti folijom sa unutrašnje strane i staviti na tanjir odgovarajuće veličine.
Podloga

Sve sastojke dobro sjediniti (puter nije potrebno otopiti, dovoljno je da bude sobne temperature) i utisnuti na tanjir, unutar obruča.
Odložiti u frižider.
Kesten krem

Kesten pire odmrznuti (koristila sam kupovni). Maskarpone, rum šećer i kesten pire dobro promešati (može i mikserom) dok se sve lepo ne poveže.
U drugoj posudi, penasto umutiti slatku pavlaku.
Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice:
5 gr želatina preliti sa 2 kašike vode, ostaviti 5-10 minuta da nabubri, zatim ga rastopiti na laganoj vatri - ne sme da proključa! Kada se želatin rastopi, umešati ga u kesten krem i odmah, ručno sjediniti sa slatkom pavlakom.



Krem izliti na podlogu od keksa, izravnati i ponovo odložiti u frižider.
Krem od narandže

Maskarpone, prah šećer i vanilin šećer dobro promešati.
Slatku pavlaku ulupati u čvrst šlag.
Želatin pripremiti - tačka broj 2.
Sok i koricu narandže zagrevati na laganoj vatri, u njemu rastopiti nabubreli želatin - ne dozvolite da vam sok proključa. Sok i maskarpone pomešati, pa ručno umešati slatku pavlaku.
Krem izliti na kesten krem i odložiti u frižider na najmanje 4h ili preko noći.
Tortu ukrasite rendanom belom čokoladom ili po sopstvenoj želji.

PRIJATNO!!!
Savet/ Napomene:

*Umesto kombinacije običnog i amaretti keksića kao i začina za medenjake, možete koristiti 300gr speculoos-a.
*Ukoliko nemate rum šećer, dodajte pravi rum ili aromu ruma.
*Šećer, u kremi od narandže, prilagodite sopstvenom ukusu ili u zavisnosti kol
Izvor:  www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar