"

SUPER UKUSNA MARKIZA TORTA

Markiza - u kolažu...




Sastojci

 6 jaja
 20 dkg šećera
 20 dkg čokolade za kuhanje
 25 dkg maragrina za kreme ili maslaca
 1 vanil šećer
 nekoliko kapi vanilin arome
 1 kesica želatine
 1 pakovanje piškota



  mlijeko, rum
 2 kesice Dolcela šlag kreme čokolada
Priprema

Čokoladu otopite na pari.
Želatinu namočite u vodi.
Bjelanjke odvojite od žumanjaka i miksajte ih da dobijete čvrsti snijeg, dodajte vanilin šećer i malo po malo dodavajte cijeli šećer miksajući i dalje.
Miksajte dok se šećer skroz ne otopi,  a snijeg postane sjajan.
Margarin sobne temperature izmiksajte da postane pjenast. Dodajte mu jedan po jedan žumanjak miksajući.
Dodajte otopljenu čokoladu i par kapi vanil arome.



Želatinu zagrijte na najmanjoj vatri dok se ne otopi, pa je dodajte u čokoladnu smjesu. Dobro izmiksajte.
Žicom lagano spojite snijeg od bjelanjaka i čokoladnu smjesu. To radite polako da se mase sjedine, ali da se ne izgubi prozračnost snijega.
Piškote narežite da budu malo visočiji od kalupa (moj je bio promjera 26 cm). Namočite ih u mlijeko i rum.
Poredajte ih uokolo kalupa, manje ostatke stavite na dno kalupa. Nemojte ih natapati dugo, tek toliko da ih okrenete kroz mlijeko i rum.
Na piškote izlijte parfe kremu i ostavite u kalupu preko noći ili najmanje dva sata da se hladi u hladnjaku.
Izmiksajte šlag kremu po upustvu na vrećici i ukrasite tortu po želji.
Posluživanje

Sigurno ima dosta vas koji zazirete od sirovih jaja. Ja uvijek koristim svježa jaja, operem ih mlakom vodom i pobrišem čistom krpom. Isto kao i za Tiramisu. Također može i bez želatine, ali onda je najbolje da tortu držite u zamrzivaču, to je izvrsno ljeti, jer je onda kao sladoled.
U slast!
Izvor:  www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar