Socni kolac koji se topi u ustim i bez brasna,sa tri vrste cokolade nemoze da nevalja. Priprema ovog cokoladnog kolaca razlikuje se od drugih cokoladni kolaca. Ako procitate pripremu kolaca videcete zasto
Sastojci
- Kolac: 8 jaja
- 200 gr tamne milka cokolade ( ili belgijske )
- 6 zlica mlevenih ljesnjaka ( ili oraha, badema )
- 6 zlica secera
- Preljev 1 150 ml mleka
- 100 gr mlecne milka cokolade
- Preljev 2 500 ml slatkog vrhnja ( za slag )
- 200 gr tamne milka cokolade ( ili belgijske )
- 100 gr bela milka cokolade ( ili belgijske )
Priprema
Pripremiti jednu manju tepsiju ili okrugli kalup za brownies. Obloziti masnim papirom za pecenje.
Ukopcati pecnicu da se zagreje na 150 stupnjeva.
Cokoladu ( 200 gr tamne milka cokolade ) izlomiti ili iseckati i staviti u jednu posudu da se otopi na pari.
Pripremiti i izvagati sve potrebne sastojke za kolac i ostaviti sa strane. Ljesnajke ili orahe samleti i ostaviti sa strane. Ja sam orahe ovaj put.
Odvojiti zumanjke od bjeljanaka u posebne posude.
Bjeljanka istuci u cvrst sneg sa elektricnim mikserom i ostaviti sa strane.
Pjenasto izmiksati zumanca sa secerom, pa dodati otoplenu cokoladu, uz neprestalno miksanje, te umiksati orahe i na kraju lagano umesati sneg od bjeljanaka ( rucno ).
Gotovu smesu za kolac istersti u vec pripremljen kalup i staviti peci u prethodnoj zagrejanoj pecnici 10 minuta. Nakon 10 minuta pecenja izvaditi iz pecnice i preliti vrucim cokoladnim mlekom ( zakuhati mleko i iseckanu cokolade i kuvati dok se cokolada ne rastopi ), pa ponovo vratiti u pecnicu i peci jos 15 minuta.
Za to vreme pripremiti preljev 2, slatko vrhnje zakuvati ( 500 ml ), a potom dodati obe vrste cokolade ( 200 gr tamne milka cokolade i 100 gr bela milka cokolada ) koje smo prethodno iseckali i tako kuvati jos 10-tak minuta uz mesanje rucnim mikserom.
Peceni kolac preliti preljevom 2. Ohladiti prvo na sobnu temperaturu a zatim ostaviti u frizider preko noci da se sve lepo poveze.
Izvor: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar