Pages

Pages

petak, 27. veljače 2015.

ČOKOLADNI UŽITAK BEZ BRAŠNA

Kolac cokoladni uzitak bez brasna
Socni kolac koji se topi u ustim i bez brasna,sa tri vrste cokolade nemoze da nevalja. Priprema ovog cokoladnog kolaca razlikuje se od drugih cokoladni kolaca. Ako procitate pripremu kolaca videcete zasto

Sastojci

  •  Kolac: 8 jaja
  •   200 gr tamne milka cokolade ( ili belgijske )
  •   6 zlica mlevenih ljesnjaka ( ili oraha, badema )
  •   6 zlica secera
  •  Preljev 1 150 ml mleka
  •   100 gr mlecne milka cokolade
  •  Preljev 2 500 ml slatkog vrhnja ( za slag )

  •   200 gr tamne milka cokolade ( ili belgijske )
  •   100 gr bela milka cokolade ( ili belgijske )

Priprema

  1. Pripremiti jednu manju tepsiju ili okrugli kalup za brownies. Obloziti masnim papirom za pecenje.
  2. Ukopcati pecnicu da se zagreje na 150 stupnjeva.
  3. Cokoladu ( 200 gr tamne milka cokolade ) izlomiti ili iseckati i staviti u jednu posudu da se otopi na pari.
  4. Pripremiti i izvagati sve potrebne sastojke za kolac i ostaviti sa strane. Ljesnajke ili orahe samleti i ostaviti sa strane. Ja sam orahe ovaj put.

  5. Odvojiti zumanjke od bjeljanaka u posebne posude.
  6. Bjeljanka istuci u cvrst sneg sa elektricnim mikserom i ostaviti sa strane.
  7. Pjenasto izmiksati zumanca sa secerom, pa dodati otoplenu cokoladu, uz neprestalno miksanje, te umiksati orahe i na kraju lagano umesati sneg od bjeljanaka ( rucno ).
  8. Gotovu smesu za kolac istersti u vec pripremljen kalup i staviti peci u prethodnoj zagrejanoj pecnici 10 minuta. Nakon 10 minuta pecenja izvaditi iz pecnice i preliti vrucim cokoladnim mlekom ( zakuhati mleko i iseckanu cokolade i kuvati dok se cokolada ne rastopi ), pa ponovo vratiti u pecnicu i peci jos 15 minuta.
  9. Za to vreme pripremiti preljev 2, slatko vrhnje zakuvati ( 500 ml ), a potom dodati obe vrste cokolade ( 200 gr tamne milka cokolade i 100 gr bela milka cokolada ) koje smo prethodno iseckali i tako kuvati jos 10-tak minuta uz mesanje rucnim mikserom.
  10. Peceni kolac preliti preljevom 2. Ohladiti prvo na sobnu temperaturu a zatim ostaviti u frizider preko noci da se sve lepo poveze.
    Izvor:  www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar