Pages

Pages

četvrtak, 26. veljače 2015.

Divit baklava


Moja omiljena baklava koja se priprema brzo i lako.
Sastojci
  • 500 gr jufki
  • 1 kg oraha
  • 250 gr putera
  • 100 gr šećera
AGDA
  • 500 ml šećera
  • 450 ml vode
  • 1 limun

Način pripreme
  1. Polovinu oraha sameljite a polovinu istucajte ili sitno isjeckajte.
  2. Orahe pomiješajte sa šećerom.
  3. Namažite jednu koru puterom, poklopite drugom i premažite i nju puterom.
  4. Pospite orasima i zamotajte što uže.
  5. Stavite u namašćenu tepsiju.
  6. Proces ponavljajte dok ne potrošite baklavu.
  7. Baklavu premažite otopljenim puterom i pecite 10 minuta u rerni na 190 stepeni.
  8. Smanjite rernu na 160 stepeni i pecite 20 minuta.
  9. Šećer i vodu staviti u šerpu da provriju pa kuhati 10 minuta.
  10. Dodajte limun izrezan na kriške pa mlaku baklavu prelijte vrelom agdom.

Nema komentara:

Objavi komentar