Moja omiljena baklava koja se priprema brzo i lako.
Sastojci
- 500 gr jufki
- 1 kg oraha
- 250 gr putera
- 100 gr šećera
- 500 ml šećera
- 450 ml vode
- 1 limun
Način pripreme
- Polovinu oraha sameljite a polovinu istucajte ili sitno isjeckajte.
- Orahe pomiješajte sa šećerom.
- Namažite jednu koru puterom, poklopite drugom i premažite i nju puterom.
- Pospite orasima i zamotajte što uže.
- Stavite u namašćenu tepsiju.
- Proces ponavljajte dok ne potrošite baklavu.
- Baklavu premažite otopljenim puterom i pecite 10 minuta u rerni na 190 stepeni.
- Smanjite rernu na 160 stepeni i pecite 20 minuta.
- Šećer i vodu staviti u šerpu da provriju pa kuhati 10 minuta.
- Dodajte limun izrezan na kriške pa mlaku baklavu prelijte vrelom agdom.
Nema komentara:
Objavi komentar