Kremasti kolači su uvik bili i ostali moj favorit. Još kad imaju puno kreme, a malo tijesta, pa se sve stopi u jednu veliku cjelinu i onako ohlađeno izgleda ka neobični sladoled – vrh vrhova. Ovaj recept mi je dala Gordana sa pijace, dok sam u nje kupovala domaće jagode, na brzinu mi ga izdiktirala i evo nediju dana poslije napravila sam ga za vas i za mene.
Recept je super, Gordana ga često radi za fešte, krštenja i svakome se svidi, a mislim da je glavni razlog kremasta i ukusna struktura kolača. Peče se u velikoj tepsiji od špakera, zato je kolač jako izdašan i ima ga za nahranit “četu gladnih Rusa“. Možda ima malo više posla oko njega, ali definitivno se isplati.
PRVA KORA
5 bjelanaca
10 dkg šećera
10 dkg oraha
1 žlica brašna
na vrhu noža malo praška za pecivo
DRUGA KORA
10 dkg šećera
10 dkg oraha
1 žlica brašna
na vrhu noža malo praška za pecivo
DRUGA KORA
5 bjelanaca
10 dkg šećera
10 dkg kokosa
1 žlica brašna
na vrhu noža malo praška za pecivo
TREĆA KORA
10 dkg šećera
10 dkg kokosa
1 žlica brašna
na vrhu noža malo praška za pecivo
TREĆA KORA
4 jaja
4 žlice cukra
10 dkg čokolade
1 žlica brašna
malo praška za pecivo
Bjelanca izmiješajte u čvrstu pjenu. Posebno izmiješajte žumanca i cukar, dodajte otopljenu i ohlađenu čokoladu, brašno i prašak za pecivo. U dobro umiješanju smjesu lagano, drvenom žlicom dodajte snijeg od bjelanca. Pecite na 180 C dvadeset minuta.
4 žlice cukra
10 dkg čokolade
1 žlica brašna
malo praška za pecivo
Bjelanca izmiješajte u čvrstu pjenu. Posebno izmiješajte žumanca i cukar, dodajte otopljenu i ohlađenu čokoladu, brašno i prašak za pecivo. U dobro umiješanju smjesu lagano, drvenom žlicom dodajte snijeg od bjelanca. Pecite na 180 C dvadeset minuta.
ČETVRTA KORA
5 bjelanaca
10 dkg šećera
10 dkg bajama ili lješnjaka
1 žlica brašna
na vrhu noža malo praška za pecivo
Postupak miješanja za prvu, drugu i četvrtu koru je isti. Izmješajte bjelanca u čvrsti snijeg (dodajte malo soli između prstiju), dodajte šećer (ne u prahu, obični) te ostale sastojke kako piše u sastavu za svaku koru. Pecite ih, svaku zasebno, na 180 C petnaest do dvadeset minuta (ovisi o jačin pečnice).
10 dkg šećera
10 dkg bajama ili lješnjaka
1 žlica brašna
na vrhu noža malo praška za pecivo
Postupak miješanja za prvu, drugu i četvrtu koru je isti. Izmješajte bjelanca u čvrsti snijeg (dodajte malo soli između prstiju), dodajte šećer (ne u prahu, obični) te ostale sastojke kako piše u sastavu za svaku koru. Pecite ih, svaku zasebno, na 180 C petnaest do dvadeset minuta (ovisi o jačin pečnice).
KREMA
15 žumanaca
8 žlica oštrog brašna
7 dcl mlijeka
1 maslac
Na laganoj vatri uzavrit mlijeko pa u njega dodati smjesu od žumanaca, vanilija šećera i brašna u koju ste dodali toliko mlijeka da smjesa bude tekuća i da se može uliti u uzavrelo mlijeko. Miješajte stalno dok se krema ne skuha (možete slobodno miješati i mikserom, tako ćete biti sigurni da se neće stvoriti grudice u kremi). U mlaku, skoro ohlađenu kremu dodajte 250 gr maslaca. Kad se ohladi u to dodati 4 šlag kreme iz vrećice i 2 šlag vanilija kreme.
8 žlica oštrog brašna
7 dcl mlijeka
1 maslac
Na laganoj vatri uzavrit mlijeko pa u njega dodati smjesu od žumanaca, vanilija šećera i brašna u koju ste dodali toliko mlijeka da smjesa bude tekuća i da se može uliti u uzavrelo mlijeko. Miješajte stalno dok se krema ne skuha (možete slobodno miješati i mikserom, tako ćete biti sigurni da se neće stvoriti grudice u kremi). U mlaku, skoro ohlađenu kremu dodajte 250 gr maslaca. Kad se ohladi u to dodati 4 šlag kreme iz vrećice i 2 šlag vanilija kreme.
Svaku koru premažite kremom i po vrhu ukrasite. Dobro ohladite i uživajte, ne zaboravite i susjede i rodbinu jer ima kolača u izobilju.
p.s. 1 U kremu po original receptu ne ide cukar, mene je bilo strah da će faliti cukra i dodala sam deset deka šećera u prahu. Za moj ukus bilo je preslatko, zato dodajte cukar u kremu ako volite slatko, a ako niste ljubitelj izrazito slatkih kolača ne dodajite više cukra jer u korama ima dosta cukra, a slatka je i šlag vanilija krema i šlag iz vrećice.
p.s. 2 Dobit ćete jako puno kreme, ali to će biti taman za omazat sve kore u torti i ukrasit. Ako vam ipak ostane viška, kremu stavite u čaše, dodajte neko voće, po vrhu šlaga i preljeva za kolače, a po dnu nekog lipog izmrvljenog keksa, Grancereale ili mc Vitas.
p.s. 3 Krema će vam možda malo biti ne tako čvrsta kad umiješate šlag iz vrećice i šlag kremu. Zato gotovu izmiješanu kremu stavite malo u hladnjak prije omazivanja torte.
Nema komentara:
Objavi komentar