Pages

Pages

utorak, 3. ožujka 2015.

Opera torta

Opera torta
Zavodljiv spoj čokolade, kafe, badema i lešnika. Francuska poslastica koja će osvojiti vaša srca.
Sastojci
Kora:
  • 75 g šećera u prahu
  • 60 g brašna (2,5 kašike)
  • 3 jajeta
  • 80 g mlevenog badema
  • 3 jajeta
  • 15 g omekšalog maslaca
  • 15 g šećera (1 kašika)
Čokoladni fil:
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 250 ml slatke pavlake
Sirup od kafe:
  • 50 g šećera
  • 3 kašike instant kave
  • 185 ml vode
Krem fil:
  • 70 g šećera
  • 3 belanceta
  • 100 gr maslaca
  • 2 kašike kakao krema
Priprema
Kora: Rernu zagrejati na 200 C. Prosejati brašno i šećer u prahu, a zatim dodajte mlevene bademe, 3 žumanceta i sve zajedno promešati. Napraviti šam od belanaca i kašike šećera, a zatim polako dodajte smesi sa brašnom. Koru peći u zagrejanoj rerni oko 5-7 minuta dok ne porumeni.
Čokoladni fil: Čokoladu izlomiti na sitne komade. Pavlaku zagrejati dok ne počne da vri, pa njome preliti komade čokolade i mešati dok se čokolada ne istopi.
Sirup od kafe: Zašećerenu vodu prokuvati i zatim u nju dodati instant kafu.
Fil od lešnika: U manjoj posudi kuvati 3 kašike vode sa šećerom i kuvati dok se šećeer ne otopi i ne zgusne. Umutiti belanca i postepeno im dodati šećerni sirup. Kada se smesa ohladi, dodati krem i dobro promešati.
Priprema torte: Biskvit iseći na pravougaone trake (veličine otprilike 20×10). Preko prvog biskvita staviti sirup od kafe i premazati polovinom krem fila. Preko staviti drugi biskvit, takođe preliti sirupom od kafe i naneti polovinu čokoladnog fila. Preko fila staviti treći biskvit natopiti kafom i naneti ostatak krem fila. Preostali čokoladni fil naneti kao poslednji sloj. Staviti tortu u frižider da se dobro ohladi. (stvarukusa.rs)

Nema komentara:

Objavi komentar