Sastojci:
- 1 kg. brasna
- 2 kasike secera
- 4 kasike kvasca
- 7 kasika ulja
- soli po potrebi
- oko 700 ml. mlake vode
- malo putera za mazanje razvijenog tijesta i za mazanje gotovi kifli
- 1 jaje za premazivanje
- sjemenke za posipanje
Sve navedene sastojke stavite u vecu posudu i zamjesite tijesto.
Tijesto prekrite i ostavite da izraste.
Kad je tijesto izraslo istresite ga na pobrasnjenu povrsinu i primjesite.
Tijesto podjelite na 5 djelova, pa svaki dio lijepo oblikujte u lopticu i pustite da malo odmori.
Svaku lopticu razvite velicine palacinke i namazite puterom osim zadnu (zadnju nemazete puterom).
Sad fino sve zajedno razvite debljine kao za krofne ili malo tanje.
Tijesto presjecite na 4 djela, pa svaki dio opet na 4 djela tako da dobijete 16 kifli.
Motajte od sireg djela prema uzem i redajte u nauljenu tepsiju.
Izmutite jaje i namazite kifle, pospite ih nekim sjemenkama ako imate i pustite bar 15 minuta da izrastaju u tepsiji.
Pecite ih na 200 C dok kifle nedobiju finu boju.
Gotove kifle namazite puterom i prekrite da malo omeksaju.
Servirajte sa cim zelite i uzivajte.
Prijatno!
Izvor: tortekolaci.com
Nema komentara:
Objavi komentar